jueves, 15 de abril de 2010

ARA JA ENS TOCA A NOSALTRES FER L'EXPLICACIÓ ALS DE 2n ESO...



QUÈ ÈS LA VIOLÈNCIA?

Quan parlem de volència segurament les primeres paraules que ens venen al cap son “pallissa”, “assassinat” o “guerra”. La violència es un concepte realment molt més ampli.i que té a veure amb la forma en que ens expressem les persones. Les nostres formes de pensar, els sentiments, els medis de comunicació, la cultura, l'estructura de la societat, el nostre entron, la manera en que ens relacionem amb els altres...

VIOLÈNCIA: tot allò que essent evitable, impedeix o obstaculitza el desenvolupament humà. No sols la violència directe ( física, verbal, psicològica), sino també la denomina violència estructural i la violencia cultural, dins l'àmbit de la cultura, leditim i/o promogui tant la violència directe com la violència estructural.

AGRESSIVITAT: Tendència a actuar o respondre de forma violenta. La agressivitat també es considera com un istint molt lligat a la supervivència a través de la educaci´´o s'aconsegueix controlar-la.

AGRESSIÓ: Conducte que pretén causar mal. Pot ser consient o inconsient, directe o indirecte. Es dirigeix a una altre persona amb la finalitat de perjudiciar-la, també es pot dirigir a un mateix (autoagressió), manifestació de odi o no acceptació de la pròpia imatge.

TIPUS DE VIOÈNCIA:

Podem diferenciar-la amb 4 tipus de violència:

VIOLÈNCIA EXPRESSIVA O DIRECTE: resposta i reacció provocada per un sentiment. Una de les causes d'aquesta respposta pot èssser (ràbia, odi, ira, còlera...). L'altre causa pot ser deguda a una situació de frustació, el fet de no poder complir les metes o expectatives que ens fixem pot fer que tinguem una reacció agressiva.

VIOLÈNCIA INSTRUMENTAL: En moltes ocasions la violència es ultilitzada, com a medi o recurs per aconseeguir determinats objectius, per mitjà de la força, a trevés de la nostra comunicació verbal o no verbal (burles, amanaces...) o medis encara més violents com per exemple el terrorisme. La violència es utilitzada de forma premeditada per aconseguir un objectiu.

VIOLÈNCIA ESTRUCTURAL: La violència s'expressa a través de diferents mitjans ( ideologia,,

religió, llengua, art, ciència, lleis, medis de comunicació, educació, etc)

PER QUÈ ACTUEM DE FORMA VIOLENTA?

Durant la nostra vida les coses que ens passen i que vivim tant a la família, a l'escola, al gups de companys o a través dels mitjans de comunicació (televisió, internet, revistes, video-jocs...) influeixen en el nostre desenvolupament com a presones.

La violència també sorgeix per la por a allò que és diferent:

-EL RACISME: despreci cal a les persones d'altres races.

-LA XENOFÒBIA: odi a les persones estrengeres.

-L' HOMOFÒBIA: por irracional cap a les persones homosexuals.

-EL SEXISME (violencia de genere): es creu que un sexe te privilegis damunt l'altre.

-POR A LES PERSONES DISCAPASITADES: per desconeixament y por cap aquelles que erroneament es pensa que “no son normals”.

-POR CAP A LES PERSONES QUE PATEIXEN MALALTIES: com en el cas de les persones amb SIDA, moltes vegades el desconeixament de la gent cap a les malalties provoca por i discriminació.

QUÈ ÉS EL BULLYING O ASSETJAMENT ESCOLAR?

Quan parlem de bullying o assetjament escolar ens referim, tipus de situacions o conductes on un apersona o grup malracta intencionalment a una altre persona o grup a través de agressions constants i prolongades en el temps. Les persones que pateixen assatjament escolarnormalment es troben en una situació d'angoixa constant.

Heu de tenir present que el bullying no és un joc. Moltes vegades quan un grup abuda d'algú es justifica dient “tan sols era una broma” o “no li estàvem fent mal”, les persones que pateixen bullying ho passen malement encara que no ho passen malement encara que no ho diguin. Em d'intentar porar-nos en el lloc de les víctimes del bullying per entendre realment el que significa.

DIFERÈNCIA ENTRE VIOLÈNCIA ESCOLAR Y ASSETJAMENT ESCOLAR:

Existeixen diferents tipus de violència dins l'escola ja sigui dirigida a professors com a alumnes que ocorrin de forma puntual o en ocasions. Les principals diferència d'aquests tipus de situacions violentes amb el bullying, és la indefensió que pateix la víctima, que no troba escapatòria degut al poder que exerceix la persona o grup obusador.

Les caractraristiques principals de l'assatjament escolar son:

  • la repetició de les accions agressives.

  • La inteció de fer mal.

  • Les escasses possibilitats que té la víctima d'escapar de la situcaió de assatjament.

  • La víctima es sent indefensa degut a l'abús de poder que exerceixen sobre ell o ella

  • Es tracta d'un conflicte entre dues parts amb interesos contraposats.

  • Es construeix en el dia a dia les ralacions entre membres d'un centre.

  • El fet de viure en un entorn que tolera el maltractament, pot suposar greus conseqüències per a tots els implicats.

Tipus de conductes violentes relacionades amb el bullying:

MALTRACTAMENT FÍSIC: cops de puny, cosses, llançar objectes, robatoris, rompre alguna cosa de les pertinences de la víctima.

MALTRACTAMENT VERBAL: Insults, burles, ridiculitzacions... No fa falta contacta físic per der mal a un altre persona.

EXCLUSIÓ/AÏLLAMENT SOCIAL: el fet d'apartar o marginar algú també és violència. Tothom necessita relacionar-se per a poder desenvolupar-se com a persona.

MALTRACTAMENT PSICOLÒGIC: gestos de despreci, la manipulació menysprear als altres... Hi ha fets o conductes més subtils que poden afectar molt al es persones.

QUINES CONCEQÜÈNCIES POT TENIR?

En la majoria dels casos es pot produir greu mal psicològic i emocional tant el les victimes com en els agressors. En molts casos les persones que es veuen implicades o pateixen bullying poden arribar a necessitar ajuda psicològica. Casos més greus s'han arribat a produïr suïcidis o reaccions violentes molt greus.


BULLYING RACISTA/ SEXUAL/ HOMÒFOB...

Les victimes del bullying solen estar en una situació indefensa degut a l'abús de poder d'un altre grup. Les persones que pateixen bullying son aquelles que tenen una personalitat més tímida, que segueixen més les normes del centre i el que els manen els professors, o que tenen una imatge diferent de la resta de les persones de la classe.

COM PUC DETECTAR QUE ES PRDUEIX BULLYING?

Algunes vegades pot ser més dificil de detectar. De totes formes hi ha algunes coses que ens poden indicar els casos de bullying:

  • marques de cops o arrapinyades sense motiu aparent.

  • roba espatllada.

  • objectes danyats o que no apareixen.

  • mal de cap o panxa sensa causa clara.

  • llàgrimes o depressió.

  • renunciar anar a l'escola a anar a jugar amb els amics o amigues.

  • Empitjorar les notes acadèmiques.

  • Peticions de doblers sense motius aparents.

No hay comentarios:

Publicar un comentario